Kraniosakrální práce v těhotenství a v období okolo porodu

autor: | 4. 2. 2022

Těhotenství je velmi speciální období v životě ženy. Zároveň je to formující období pro miminko. Zážitky, kterými v tomto období projdeme, se vpisují do našeho systému a formují náš vztah k nám samotným, k druhým lidem i ke světu. Není to tak, že život v děloze je vždy ideálním obdobím, kdy všechny naše potřeby jsou plně naplňovány. Vzhledem k tomu, že žena, nastávající maminka, má za sebou také svou historii a své zkušenosti, jsou otisky předávány vyvíjejícímu se miminku. Žena se účastní zázraku stvoření, ale zároveň to může být období plné velkých výzev a emočního i fyzického vypětí.

Kraniosakrální praxe může být velmi dobrou podporou, protože je neinvazivní a vytváří prostor pro přijetí a zpracování hlubokých témat. Ošetření je příležitostí k hlubokému odpočinku, naladění se na sebe a naladění se na komunikaci a propojení s miminkem. Kraniosakrální práce buduje respekt k potřebám vlastního těla a možnosti své potřeby vnímat a naplňovat.  

Ošetření můžete absolvovat skutečně do posledních chvil před porodem. Protože nijak netlačíme na to, co se má při ošetření stát a poskytujeme bezpečný prostor pro následování vnitřních impulzů napojených na vlastní přirozenou moudrost těla. Je to skvělá příprava k porodu. Tělo ví, co potřebuje. Ví, jak porodit. K tomu, abychom této vrozené moudrosti důvěřovali a dokázali se jí plně odevzdat, potřebujeme často adekvátní podporu druhého člověka. Kraniosakrální terapeut, který je plně napojený na sebe a zároveň otevřený a naslouchající druhému člověku, může tuto podporu velmi dobře poskytnout. Málokdy zažíváme přijímající a nepodmiňující vztah. Kraniosakrální praxe je na něm založena. 

Porod je velmi intenzivním zážitkem pro ženu i děťátko. Kraniosakrální ošetření je dobrým způsobem, jak oba (případně i celou rodinu, včetně otce) podpořit v integraci tohoto jedinečného okamžiku, tak aby se stal posilující zkušeností a ne traumatickým otiskem. 

Kraniosakrální ošetření může pomoci předejít novorozeneckým kolikám, refluxu, obtížnému usínání, potravinové intoleranci, ekzematickým onemocněním.  

Výzkum účinnosti kraniosakrální biodynamiky v ČR

I. pilotní studie – Kraniosakrální biodynamika a problémy pohybového aparátu a nervové soustavy Česká asociace terapeutů kraniosakrální biodynamiky provedla preklinickou studii Kraniosakrální biodynamika a problémy pohybového aparátu a nervové soustavy. Cílem studie...

Jak terapie probíhá

Co se bude dít, když přijdete na kraniosakrální ošetření? Nedílnou součástí ošetření kraniosakrální biodynamikou je úvodní rozhovor. Během něj se společně pomalu usazujeme ujasňujeme si, kde se nacházíte a jaký je váš záměr pro dané ošetření. Zároveň si ujasníme, jaký...